کیک خامه ای جشن 22 بهمن؛ خاطره ای از آزاده سرافراز محمدجواد اسکافی
مراسم دهه فجر طبق معمول از شب ۱۲ بهمن آغاز می شد و تا ۲۲ بهمن ماه ادامه می یافت. در این مدت در آسایشگاه ها برنامه های گوناگونی از قبیل سرود، نمایشنامه، شعر و سخنرانی و ... برگزار می شد. هنگام غذای صبح و ظهر نیز مهمانی در آسایشگاه ها برقرار بود. بچه های تدارکات برای تهیه شیرینی های مختلف دست به کار می شدند.
روز بیست و دوم بهمن که مصادف با سالروز پیروزی انقلاب بود آسایشگاه مهمانی مفصلی داشت. بچه های تدارکات کیک بسیار بزرگی درست کردند و آن را پشت یک تشت لباسشویی قرار داده و روی کیک را با خامه تزیین کردند. روی یک سطح تصویری از یک رزمندۀ مسلح و جمله زیبای ((۲۲ بهمن مبارک باد)) خود نمایی می کرد. بعد از مراسم کیک بین بچه ها تقسیم شد. این قسمت از برنامه مثل همیشه جالب ترین بخش از مراسم بود. در طول این ده روز با توجه به حالت شور و هیجان مراسم اجرا شده و خشونت و فشار دشمن باعث مستحکم تر شدن وحدت عمومی می شد.
همیشه در اردوگاه جنگ و گریز میان ما و عراقی ها هیجان ایجاد می کرد. ساختن این کیک در واقع یکی از هنرهای مخصوص اسارت بود و نظر عراقی ها را نیز به خود جلب کرده بود.
بچه ها وسط نان ها را بیرون می آوردند و آن قدر می ساییدند که شبیه به آرد می شد اما کمی درشت تر. آن گاه این آرد را با شکر و آب مخلوط می کردند و روی چراغ می گذاشتند تا پخته می شد، سپس آن را پشت یک تشت لباسشویی قرار می دادند.
بعد از آن نوبت به درست کردن خامه می رسید. شکر و روغن جامد را مخلوط می کردند و آن قدر با دست می ساییدند که شکر به طور کامل در روغن حل می شد، سپس شیر خشک به آن اضافه و آن را به خوبی حل می کردند. به این ترتیب خامه آماده می شد.
خامه را روی کیک می مالیدند و مقداری از خامه را نیز با گل های رنگی موجود در باغچه رنگ می کردند تا کیک بهتر تزیین شود و با این وسایل و امکانات ابتدایی کیک لذیذ مخصوص اسارت ساخته می شد.
(کتاب "سال های اسارت" ص303)
- ۹۴/۱۱/۲۳